Opiskelu

Tervetuloa Prosessitekniikan opintojen pariin! Tälle sivulle on koottu perustietoa alan opintojen sisällöistä, erityisesti niille jotka harkitsevat alan valintaa tai valmistautuvat alkaviin opintoihinsa. Lisätietoa sekä tarkempaa infoa opinnoista löytyy näistä osoitteista: http://www.oulu.fi/yliopisto/hakijalle/prosessitekniikka & Teknillisen tiedekunnan opinto-opas

Mikäli et kuitenkaan löydä etsimääsi, tai haluat muuten lisätietoja alan opinnoista, ota yhteyttä killan opintovastaavaan opintovastaava[at]prosessikilta.fi taikka koulutussuunnittelijaan mariliisa.konu[at]oulu.fi ja erikoissuunnittelijaan saara.luhtaanmaki[at]oulu.fi

Mikä ihmeen prosessitekniikka?

Kattavaa vastausta on haasteellista antaa, mutta periaatteessa sen voisi sanoa olevan raaka-aineen virtausta aina sen valmistuksesta/hankinnasta jalostusketjun läpi valmiiksi tuotteeksi. Kaikki mitä tuohon välille mahtuu, on prosessitekniikkaa!

Opintojen sisältö

Prosessitekniikan tutkinto-ohjelma on laaja-alainen kokonaisuus. Opinnoissa keskeisiä asioita ovat teollisuuden alasta riippumattomat mekaaniset, fysikaaliset ja kemialliset yksikköprosessit sekä materiaalien liikkeen-, lämmön- ja aineensiirtoon liittyvät ilmiöt. Opinnoissa perehdytään näiden muodostamien prosessien ja ilmiöiden tutkimiseen, hallintaan ja kehittämiseen. Erityisenä vahvuutena on kemian-, automaatio- ja ympäristötekniikan yhteenliityntä, joka kattaa erityisesti Suomen merkittävimmät teollisuudenalat: kemian-, metalli- ja metsäteollisuuden.

Prosessitekniikalta valmistuneella diplomi-insinöörillä on valmiudet kehittää erilaisia prosesseja, suunnitella niitä energia-, raaka-aine- ja kustannustehokkaasti, optimoida prosessien yhteistoimintaa esimerkiksi automaatiolla sekä lisäksi hän tuntee prosessien toiminnan ympäristövaikutukset.

Mistä opinnot koostuvat?

Opintojen kurssit koostuvat pääasiassa seuraavista:

  • luennoista: oppituntien kaltainen, monimuotoinen opetustilanne, jossa tutustutaan aiheen perusteisiin.
  • laskuharjoituksista: laskutehtävien itsenäistä ja/tai ohjattua ratkaisemista, jolla syvennetään aiheen matemaattista mallintamista ja ymmärrystä.
  • harjoitustöistä: erilaisilla demoilla, lyhyillä tutkimuksilla ja kirjallisilla katsauksilla tehtäviä töitä, joissa voidaan esimerkiksi tehdä tietokonesimulaatioita, tutkia aineiden käyttäytymistä laboratorioissa, taikka tehdä projektimuotoista selvitystä joko itsenäisesti tai osana pientä ryhmää. Harjoitustöistä kirjoitetaan yleensä kirjallinen raportti ja/tai esitelmä ja niillä pyritään konkretisoimaan teoriaa.
  • tenteistä: Kurssiaiheen materiaaleista muodostettu koe, jolla osoitetaan perehtyneisyys aiheeseen. Osalla kursseista tehtävä harjoitustyö korvaa lopputentin.

Proselaiset opiskelevat paljolti yliopiston yhteisten tilojen lisäksi rakkaalla kiltahuoneellamme, erityisesti sen takahuoneessa jossa kimpassa ratkotaan harjoitustehtäviä, työstetään harjoitustöitä sekä luetaan tentteihin. Lisäksi käytössä on Prosessikillan ja Ympäristörakentajakillan yhteinen Opintotila, joka löytyy V1-portaikon kolmannesta kerroksesta huoneesta PR314-3.

Opintojen rakenne

Prosessitekniikan opinnot jakautuvat kandidaatti-vaiheeseen (180 op., 3v) sekä maisterivaiheeseen (120 op., 2v) josta valmistutaan diplomi-insinööriksi.

Opintoihin kuuluvat kandidaattivaiheen perusopinnot ja aineopinnot sekä maisterivaiheen syventävä opintosuunta, johon kuuluvat oman opintosuunnan opinnot sekä täydentävät opinnot alla olevan mukaisesti.

Prosessitekniikan kandidaatti:

  • Perusopinnot (69 op.): prosessitekniikan perusteet, matematiikkaa, kemiaa, fysiikkaa, ruotsia & englantia.
  • Aineopinnot (60+40 op.): prosessitekniikassa vaikuttavien luonnonilmiöiden, aiheiden ja toimintojen opinnot kuten automaatio- ja säätötekniikka, liikkeen-, lämmön- ja aineensiirto, materiaalitekniikka, taselaskenta, reaktorianalyysi, kemiantekniikka, termodynamiikka, kokeellisen datan analyysi, työturvallisuus, tuotantotalous ja erotusprosessit sekä työharjoittelu.
  • Kandidaatintyö ja siihen liittyvät opinnot (11 op): Tekniikan viestintä ja prosessitekniikan kandidaattivaiheen opinnäytetyö

Prosessitekniikan diplopmi-insinööri:

  • Opintosuunnan opinnot (30 op): Valitsemasi opintosuunnan opintoja
  • Opintosuunnan syventävät tai täydentävät opinnot (30 op): Valitsemiasi syventäviä ja täydentäviä opintoja
  • Täydentävä moduuli (30 op): Syventävä työharjoittelu, sekä valinnaisia opintoja

Diplomityö (30 op): Prosessitekniikan diplomityö

Pakollisten kurssien lisäksi voit ottaa valinnaisia opintoja, esimerkiksi kieliä pakollisten englannin ja ruotsin lisäksi. Tutkintoon kuuluu myös kaksi työharjoittelua, jotka suoritetaan pääsääntöisesti kesätöissä eri yrityksien palkkatyössä. Työharjoittelu paitsi laajentaa teoriaosaamista, myös auttaa saamaan työkokemusta ja verkostoja alan toimijoihin ja opintojen aikana.

Jokainen voi siis rakentaa itsensä näköisen tutkinnon!

Lisätietoa tutkinnon rakenteesta löydät Opintopolusta, sekä Oulun yliopiston opinto-oppaasta.

Huom! Prosessikilta ei ole vastuussa sivustolla olevien tietojen ajantasaisuudesta, tarkistathan uusimmat tiedot aina yliopiston sivuilta!

Suuntautumisvaihtoehdot

Maisteri-vaiheen (“DI-vaiheen”) opintosuunta valitaan kandidaattiopintojen lopussa. Opintosuuntia on neljä:

  • Automaatiotekniikassa opitaan hallitsemaan, optimoimaan ja säätämään monimutkaisia prosesseja sekä toteuttamaan niiden tarvitsemaa automaatiota modernien järjestelmien ja instrumenttien avulla.
  • Biotuotetekniikan opintosuunnassa opiskelija saa käsityksen uusiutuvien luonnonvarojen, erityisesti metsäbiomassan hyödyntämisen arvoketjuista. Opintosuunnassa opiskelija oppii eri biomassan prosessoinnin tekniikoita, lopputuotteiden ominaisuuksia ja vaatimuksia. Biotuotetekniikan opintosuunta keskittyy niin perinteisten kuin uusien biotuotteiden valmistusprosesseihin. Perinteisiä biotuotteita ovat esimerkiksi sellu, paperi ja kartonki ja uusia tuotteita ovat esimerkiksi biokomposiitit ja puupohjaiset tekstiilikuidut.
  • Kemiantekniikassa opitaan vaativaa prosessien suunnittelua ja kehittämistä, joka on tärkeää tehokkaalle, puhtaalle ja kestävälle tuotannolle vedenpuhdistuksessa, lääketeollisuudessa, öljynjalostuksessa, kemikaalien tuotannossa ja metsäteollisuudessa.
  • Prosessimetallurgiassa on mahdollista syventyä joko pyro- tai hydrometallurgiaan. Pyrometallurgian opinnot keskittyvät erityisesti raudan, terästen ja ferroseosten valmistukseen sekä muihin korkeita lämpötiloja hyödyntäviin valmistusprosesseihin. Hydrometallurgian opinnoissa puolestaan keskitytään erityisesti akkukemikaalien ja värimetallien valmistukseen hydrometallurgisia menetelmiä (liuotus, liuospuhdistus, saostus) hyödyntäen.

Lisäksi kandidaattiopinnoista voi myös saumattomasti siirtyä opiskelemaan Rikastustekniikkaa Kaivos- ja rikastustekniikan DI-ohjelmaan.

Opinnäytetyöt

Tekniikan kandidaatin tutkintoon kuuluu kandidaatintyö, jonka laajuus on 8 opintopistettä. “Kandi” voi olla kirjallisuuskatsaus, laboratoriossa suoritettava pieni tutkimus tai annettuun ongelmaan ja sen analysoimiseen tehtävä tieteellinen kirjoitus. Kandintöitä tehdään niin Prosessitekniikan laboratorioihin kuin ulkopuolisiin yrityksiinkin.

Diplomi-insinöörin tutkintoon kuuluu 30 opintopisteen laajuinen diplomityö, jolla osoitetaan perehtyneisyyttä aiheeseen, valmiutta tieteelliseen analyysiin, tutkimusmenetelmien hallintaan sekä kykyä tieteellisen viestintään. “Dippatyö” tehdään usein ulkopuoliselle taholle palkkatyönä, ja se voi avata ovet työsuhteeseen!

Tuleva ura?

Prosessitekniikan tutkinnosta valmistuneet ovat kysyttyjä alansa asiantuntijoita, joille on tarjolla työpaikkoja nyt ja tulevaisuudessa. Töitä löytyy ympäri maailmaa ja moni prosessitekniikan diplomi-insinööri onkin luonut uraa ulkomailla. Alan diplomi-insinöörit sijoittuvat pääosin asiantuntija-, kehitys-, suunnittelu- ja johtotehtäviin teollisuuteen. Tehtävänimikkeitä voivat olla mm. automaatioinsinööri, tuotannonsuunnittelija, prosessisuunnittelija, käyttöpäällikkö, tuotekehitysinsinööri ja tuotantojohtaja. Työura aloitetaan jo opiskeluaikana opintoihin kuuluvana harjoitteluna.

Kansainvälistyminen

Oulun yliopiston teknillisessä tiedekunnassa on monia mahdollisuuksia kansainvälistymiseen opintojen aikana. Opiskelija voi lähteä ulkomaille opiskelijavaihtoon tai työharjoitteluun, hän voi ohjata kansainvälisiä opiskelijoita omassa yliopistossa sekä osallistua ainejärjestöjen ja ylioppilaskunnan kansainvälisiin tehtäviin.

Diplomi-insinöörin työura on kansainvälinen. Useimmat prosessitekniikalta valmistuneet työskentelevät monipuolisissa työtehtävissä monikansallisissa yrityksissä ja vientiteollisuudessa.

Yhteistyö

Prosessitekniikan koulutusalalla on pitkät perinteet kiinteästä yhteistyöstä eri teollisuudenalojen toimijoiden ja yhteisöjen kanssa, ja opintojaksoissa voidaan tehdä tutustumiskäyntejä tai harjoitusprojekteja alan toimien kanssa. Lisäksi Prosessikilta järjestää omia excursioitaan ja yritysiltoja, jotka auttavat rakentamaan työelämässä tuikitärkeitä verkostoja jo opiskeluaikana.

Hakeminen

Kiinnostuitko alasta? Yhteishaku tapahtuu keväisin DIA-yhteisvalinnassa: http://www.dia.fi